Kotoisa Jakso 7: Helsinki

Valoisan yksiön asukas kaipasi toiminnallisuutta keittokomeroonsa sekä päivitystä vanhanaikaiseen ja kuluneeseen säilytykseen. Toiveina oli uusia ja nykyaikaisia ratkaisuita sekä maanläheisiä, heleitä värejä ja materiaaleja.
Sisustussuunnittelija Seija Strand muokkasi oleskelutilan kokonaan uudelleen ja loi monitoimikalusteen avulla 28 m2:n yksiöstä kaksion. Säilytystila maksimoitiin tilanjakanajana toimivalla säilytyskalusteella ja keittokomerosta päivitettiin toimiva ja tyylikäs minikeittiö.

Minipieni keittiö

Pienen tilan haasteet ratkaistiin eri syvyys- ja leveysmitoilla, joten keittokomerossa saatiin kaikki sentit käyttöön. Lieden viereen tuli vain 15 cm kapea pullotelinekaappi maustepulloille ja maustepurkeille on hyllyt liesituuletinkaapin sisällä. Liesi ja vesipiste ovat kompaktisti vierekkäin, jätevaunu sijoitettiin allaskaappiin ja jääkaappi integroitiin rauhoittamaan näkymää olohuoneeseen päin. Välitilan laatat Pukkila.

Aamukahville aurinkoon

Ikkunan eteen tehtiin erillinen kolmen laatikon aamiaiskaappi. Laatikot aukeavat sivuun ja sen taakse jätettiin tilaa säätää tarvittaessa patteria. Tasoa kapeampien laatikoiden avulla voidaan talotekniikkaa, kuten patterit tai putket koteloida piiloon. Klassiset valkoiset mattapintaiset ovet ja kapealinjainen Polaris-laminaattitaso (väri sahara) sopivat kodin skandinaaviseen tyyliin.

Maustepullokärry

Lieden viereen sijoitettiin näppärä 15 cm leveä kaappi ulosvedettävällä mekanismilla. Etusarjaan kiinnitetyssä vetovaunussa on hidastinkiskot ja metalliset reunakaiteet. Maksimi paino on 15 kg.

Monitoimikaluste

Koko kodin säilys sijoitettiin lattiasta kattoon mitoitetulla säilytyskalusteella, jonka keskiössä on aukko televisiolle. Korkeiden kaappien sisällä on omat osionsa vaatteille ja siivousvälineille. Korkea monitoimikaluste toimii myös tilanjakana luoden makuusoppeen oman rauhan.

Suunnittele syvyys

Hukkatilaa ei jää, kun vaatekaapit suunnitellaan huolella tilan ja säilytettävien vaatteiden mukaan. Leveyden ja korkeuden lisäksi on hyvä huomioida myös kalusteiden syvyysmitat. Paitapinoille sopii 40-50 cm syvät kaapit ja henkarivaatteet tarvitsevat 50-60 cm syvät kaapit. Seija Strandin suunnitteleman monitoimikalusteen syvyys on 60 cm.

Kaikki yhdessä kaapissa

Monitoimikalusteen päätyyn sijoitettiin kapea siivouskaappi, jonka sisällä on tilaa imurille ja teline imuriletkulle. Koko kalusteryhmä on koottu eri levyisistä kaapeista ja laatikoista, joita yhdistämällä eri mittaisten hyllylevyjen kanssa saatiin asukkaan säilytystarpeet täyttävä kokonaisuus.

Helsinki, yksiö:
Olohuoneen säilytysjärjestelmä

2020-05-18T07:07:00+00:00