Esittelyssä
Jaana Mertama

Sisustussuunnittelija
www.valoisaarki.fi

TEMAL-SISUSTUSSUUNNITTELIJA

Temal-sisustussuunnittelija on alueesi ensisijainen Temal-suunnittelijakontakti.
Suunnittelijalla on tuorein tieto Temal-tuotteista sekä valmistajan vahva tuote- ja suunnittelutuki tukenaan. Löydät kaikki Temal-sisustussuunittelijat sivuiltamme www.temal.fi/sisustussuunnittelijat/

Sisustussuunnittelija Jaana Mertama:

Olen toiminut sisustussuunnittelijana 19 vuotta. Hahmotan tilan nopeasti ja luon sille mielessäni ilmeen ja tunnelman. Minulle visuaalisuus ja toiminnallisuus kulkevat käsi kädessä toisiaan tukien.

Budjetti on aina suunnittelun perusta, se kertoo projektin laajuuden ja sen, mihin asiakas haluaa panostaa. Teen sisustuksia myös ns. avaimet käteen-periaatteella, jolloin hoidan kodin valmiiksi aina suunnitelmista hankintoihin asti. Teen tarvittavat viranomaisilmoitukset ja tilaan tarpeelliset työntekijät urakoitsijoista putki- ja sähkömiehiin. Hankin myös kaikki kodin kalusteet sohvista verhoihin ja kiinteisiin kalusteisiin. Esimerkkinä työkomennuksella olleen herran koti, jonka suunnittelin skype-palaverien ja sähköpostien avulla. Toteutin sen muuttovalmiiksi itsenäisesti ja tapasimme vasta kun koti oli valmis.

Esittelyssä

Jaana Mertama
Sisustussuunnittelija

TEMAL-SISUSTUSSUUNNITTELIJA

Temal-sisustussuunnittelija on alueesi ensisijainen Temal-suunnittelijakontakti.
Suunnittelijalla on tuorein tieto Temal-tuotteista sekä valmistajan vahva tuote- ja suunnittelutuki tukenaan.
Temal-sisustussuunittelijat löydät sivuiltamme www.temal.fi/sisustussuunnittelijat/

Jaana Mertama:
”Rakastan värejä ja haen inspiraatiota taiteesta ”

Yritykseni nimi on Valoisa arki, joka kuvastaa minua sisustussuunnittelijana sekä ihmisenä. Värit auttavat tilan hahmottamisessa ja vaikuttavat suuresti tunnelmaan ja toimintaan eikä väriä ole ilman valoa.
Asiakkaat saattavat olla arkoja värivalinnoissaan ja tarvitsevat tukea sekä perusteluja valintoihin. Tärkeintä on päästä sisään asiakkaan ajatusmaailmaan ja luoda siihen sopiva kokonaisuus. Väri voi olla myös rauhallinen luonnonsävy, jolloin sen eri sävyillä voi tuoda kotiin kolmiulotteisuutta ja lämpöä.

Inspiroidun ihmisistä itsestään, lisäksi haen innoitusta suunnittelmiini taiteesta. Käytän mieluusti esimerkiksi akustiikkaongelmissa valokuva- tai tekstiititaidetta tai grafiikkaa. Pyrin tuomaan jotain uutta ja uniikkia jokaiseen suunnittelemaani kotiin.

Esteetön kylpyhuone

Kylpyhuone uudistettiin vastaaman yhden hengen tarpeita eläkepäiviä ajatellen. Esteettömyys huomioitiin mm. purkamalla umpiseinä, jonka tilalle asennettiin maitolasiovet. Näin kylpyhuoneeseen saatiin 120 cm leveä toiminta-alue ja liukuovien avulla näkösuojaa tarvittaessa.
Koko seinän Design-kalusteratkaisu sisältää siivouskaapin sekä reilun kokoiset ja sulavasti aukeavat säilytyslaatikot. Laatikoissa on pistorasiat esim. sähköhammasharjan latausta varten.
Aiempien kahden suihkun tilalla on nyt suihku ja istuin seinän keskellä, joiden ympärillä on tilaa toimia turvallisesti.
Kalusteiden väri on raikas vaalea tammi, jota heleät laatat korostavat. Kaikki laatat (Laattamaailma) ovat samasta sarjasta eri kokoa, joten kylpyhuoneessa on selkeä ja rauhallinen tunnelma.

Kylpyhuoneen Tähti-allas

Tähti on moderni ja monikäyttöinen uppoallas, jonka allaskupin kantikas muoto maksimoi suurimman mahdollisen pesutilan. Kylpyhuoneessa on myös sauna, joten Tähti-altaan tasoksi valittiin kestävä ja helppohoitoinen  HIMacs® -komposiittitaso.

Sauna

Kylpyhuoneremontin yhteydessä uudistettiin myös sauna. Lauteet (Sun Sauna) ovat lämpökäsiteltyä haapaa, joiden lämmin sävy sopii hiekan sävyisiin laattoihin.

Kahden altaan kylpyhuone

Koko kylpyhuoneen remontissa uudistettiin 2,5 metriä leveän seinän kalusteet, toiminnot sekä kaikki materiaalit. Yhtäaikaiset aamutoimet onnistuvat nyt toiveiden mukaisesti kahden altaan avulla. Design-kalusteiden keskellä on kaappi ja sivuilla omat säilytyslaatikot, jotka sisältävät pistorasiat.
Tasoon asennettu Lempi-allas on kompakti ratkaisu, joka vapauttaa tasolle kivasto tilaa. Lempi-altaan korkeat reunat pitävät pisarat kurissa, joten taso säilyy siistinä. Heleän hiekan väriset laatat (Laattamaailma) korostavat greigen värisiä kalusteita.
Ennen remonttia:

Lumi-valopeili

Säilytystarve ratkaisiin kalusteilla, joten peilaamiseen valittiin valopeili. Lumi-valopeilin valo on puhtaan raikas ja muoto kauniin kaareva. Valopeilin reunassa on kaunis hiekkapuhallettu reunus, joka luo valolle kauniin kehyksen. Valopeilin taustavalo on aamutoimiin riittävä, voimakkaamman valo tarpeeseen uudistettiin himmennettävä kattovalaistus.

Näppärä etäbidetta

Wc-pytyn paikkaa siirrettiin ja sen kaveriksi valittiin etäbidettä, joka toimii käsisuihkun liipaisinta painamalla. Etäbidetan käsisuihku ei vaadi pesuallasta auetakseen, joten se voidaan asentaa kauemmas pesualtaasta. Oras Alessi by Sense pesuallashana ja etäbidetta (Kylpyhuonekeskus)

Temal-Mondo-allaskaappi-suunnittelija-Jaana-Mertama-

Hyvän valon pikkuvessa

Pikkuvessan uudistuksessa toivottiin valoa, selkeyttä ja tilaa säilytykselle. Softlight-peilikaapin puhdas ja hyvä valo valaisee tilan turvallisesti, jotenpienessä tilassa ei muuta valoa tarvita. Peilikaappi sisältää epäsuoran ylävalon, valolipan kasvovalon sekä allasvalon, kaikki 4 000 K ledvaloa.

Temal Mondo-allaskaappi suunnittelija Jaana Mertama

Turvallisempi viistereuna

Mondo-allaskaapin viistereuna tuo tilaa, turvallisuutta ja esteettömyyttä pienen vessan sisäänkäyntiin. Viistereunan alla on säilytyskaappi ja altaan alla reilun kokoiset säilytyslaatikot. Allaskaappiin asennettiin pistorasia latauspiteeksi.

Nuoren neidin roosa vessa

Vessauudistukselta toivottiin selkeyttä, säilytystilaa ja helppohoitoisuutta.  Helmi-allas toimii pienen vessan Design-kalusteiden keskipisteenä  ja näyttävät nahkavetimet tuovat tyyliin rentoutta. Helppohoitoinen HIMacs®-komposiittitaso on moderni ja sirolinjainen valinta, joka sopii moneen tyyliin. 
Selkeälinjainen Choice-peilikaappi sisältää pistorasian. Choice-peilikaapin yllä on Lumin-valaisin, jonka 4 000 K valo toistaa värit puhtaasti. 

Lisää laskutilaa

Laskutilaa saatiin lisää jatkamalla tasoa sivulta seinään asti, samalla tason alla on säilytyspaikka wc-harjalle. Kippiovellisesssa kaapissa säilytetään harvemmin tarvittavia tarvikkeita. 
Pienen tilan seinät käsiteltiin mikrosementillä, joten yleisilme on raikas ja rauhallinen.

Koko perheen käyttöön

Ahdas sauna ja kylpyhuone olivat tiensä päässä niin materiaaleltaan kuin toiminnoiltaankin. Pesutorni tukki ovensuun, säilytysitilaa ei ollut ja massiviset lasitiiliseinät veivät tilaa pesuhuoneessa. Kylpyhuone ja sauna on perheen kovassa käytössä päivittäin ja tila tuntui epäkäytännölliseltä.
Kaikki vanha purettiin ja tilalle tuli toiminnallinen ja tyylikäs kylpyhuone. Saunan ovea siirrettiin, jotta saatiin 60 cm syvä taso pitkälle seinälle. Oven siirto mahdollisti yhtenäisen tason ja kaikki koneet ja laatikostit saatiin tason alle.
Temalin kalusteet on valmistettu kosteudenkestävästä materiaalista, joka kestää hyvin päivittäistä käyttöä. Valkoisten kalusteiden seuraksi valitsin kevytlinjaisen HiMacs-komposiittitason. Keskelle tasoa sijoitettu Modula-allas rajaa kivasti pyykkipisteen ja säilytyskalusteet. Säilytystarve maksimoitiin sijoittamalla tason päälle koko seinän leveydelle Choice-peilikaappeja ( 100+50+50 cm).
Suihku ja hana, Oras. (Kylpyhuonekeskus)

Pisaran muoto

Perheen äiti on luovan alan ammatilainen ja ihastui Antti Nurmesniemen suunnittelman Modula-altaan pisaramaiseen muotoon. Se on ergonomisesti miellyttävä mukaillen käsien luonnollista pesuasentoa. Tyylikkään pelkistetyn Choice-peilikaapin pohjassa oleva lediprofiilia toimii hyvin allasvalona.

Mustaa valkoisella

80-luvulla rakennetun kerrostalon alkuperäinen kylpyhuone haluttiin uudistaa kokonaan ja siirtyä pois ruskean sävyisestä kasari-tyylistä. Lasten muutettua pois kotoa oli helsinkiläisen pariskunnan toiveissa moderni, mustavalkoinen kylpyhuone aikuiseen makuun.
Design-kalusteista voi valita eri kokoisia kaappeja ja valita niihin mieleinen taso ja allas. Loop-allas on komea kylpyhuoneen keskipiste, jolla Polaris-taso antaa sopivat raamit. Vetimet ovat leveät mustat Lungo-vetimet ja hana on malja-altaille hyvin sopiva Oraksen Cubista (Kylpyhuonekeskus).

Suojaa suihkuseinällä

Kylpyhuonekalusteet tulee aina suojata roiskevedeltä. Suihkuseinä voi olla huomaamaton ja pelkistetty tai tyyliä täydentävä raamikas kaluste, kuten tässä. Hietakarin käännettävän suihkuseinän profiilirunko on mustaksi polttomaalattua alumiinia. Sisustus on viimeistelty mustalla pyyhekuivaimella sekä koukuilla ja muilla tarvikkeilla. Kaikki kalusteet ovat Kylpyhuonekeskuksesta.

Vaalea keittiö vaihtui mustaan

Vantaalaisen lapsiperheen keittiö uusittiin kokonaan, lattiasta kattoon. Vaaleasta keittiöstä haluttiin luopua ja tilalle toivottiin mustaa. Toiveissa oli avoin ja ilmava keittiö, jossa olisi selkeä kierrätyspiste, runsaasti säilytystilaa sekä lapsiperheen käyttöä kestävät materiaalit.
Tumma lattia vaihtui vaaleaan laattaan ja kattovalaistusta lisättiin rauhoittamaan yleisilmettä. Musta puukuvioidut ovet ja etusarjat tuovat elävyyttä keittiön pintoihin. Mikro ja uuni asennettiin ergonomisesti aikuisille sopivalle korkeudelle, muut kodinkoneet integroitiin katseilta piiloon. Korkeisiin säilytyskaappeihin sijoitettiin siivouskaappi sekä hyllyjä astioiden säilytykseen. Avoimeen saarekkeeseen sopii lamppumallinen liesituuletin, jonka kuparinen kupu tuo särmää tummaan tunnelmaan.

Kierrätyspiste kaappiin

Kodin kierrätyspiste sijoitettiin puolikorkeiden kaappien sisälle eri kokoisiin metallikoreihin. Niihin on helppo kerätä katseilta piiloon pahvit, kartongit, metallit ja muut kierrätettävät pakkaukset. Puolikorkeat kaapit vain 40 cm syvät, joten ne vapauttavat kulkutilaa jääkaapin ja pakastinkaapin viereen. Temalin kalusteet on valmistettu kosteudenkestävästä materiaalia ja mittavalikoima erittäin joustava, joten niistä on helppo koota mieleisiä kokonaisuuksia.

Kierrätyspiste kaappiin

Kodin kierrätyspiste sijoitettiin puolikorkeiden kaappien sisälle eri kokoisiin metallikoreihin. Niihin on helppo kerätä katseilta piiloon pahvit, kartongit, metallit ja muut kierrätettävät pakkaukset. Puolikorkeat kaapit vain 40 cm syvät, joten ne vapauttavat kulkutilaa jääkaapin ja pakastinkaapin viereen. Temalin kalusteet on valmistettu kosteudenkestävästä materiaalia ja mittavalikoima erittäin joustava, joten niistä on helppo koota mieleisiä kokonaisuuksia.

Kova ja kestävä kivitaso

Arvostan aitoja, laadukkaita ja aikaa kestäviä materiaaleja. Tässä kohteessa kalusteet ovat Temalin ja keittiön taso huippukestäväa ja naarmuuntumatonta Dekton-materiaalia. Dekton-täyskvartsitaso on 100% luonnonmateriaalia, joka sisältää lasia, posliinia ja kvartsia. Valmistusprosessinsa vuoksi se on täydellisen tiivis ja tahriintumaton eikä ime nesteitä. Se on helppohoitoinen ja tulen kestävänä kestäen arkikäytössä kaikkia lämpötiloja. Välitila on kuultavaa kullansävyistä sisustuslaastia, jonka pinta on käsitelty suoja-aineella. (Dekton-taso, Cosentino, sisustuslaasti Decos/Kylpyhuonekeskus).

Kova ja kestävä kivitaso

Arvostan aitoja, laadukkaita ja aikaa kestäviä materiaaleja. Tässä kohteessa keittiön kalusteet ovat Temalin ja taso on huippukestäväa ja naarmuuntumatonta Dekton-materiaalia. Dekton-täyskvartsitaso on 100% luonnonmateriaalia, joka sisältää lasia, posliinia ja kvartsia. Valmistusprosessinsa vuoksi se on täydellisen tiivis ja tahriintumaton eikä ime nesteitä. Se on helppohoitoinen ja tulen kestävänä kestäen arkikäytössä kaikkia lämpötiloja. Välitila on kuultavaa kullansävyistä sisustuslaastia, jonka pinta on käsitelty suoja-aineella. (Dekton-taso, Cosentino.)

 Taidekeittiö

Itsekseen asuva rouva halusi uuden, kauniin keittiön. Helsinkiläisen kerrostalon alkuperäinen keittiö avautuu suoraan olohuoneeseen ja dominoi koko kodin näkymää. Taidetta rakastavalle rouvalle visuaalisuus on tärkeää, joten persoonallinen ja näyttävä ratkaisu oli toivottavaa.
Keittiön välitila ja taustaseinä maalautettiin taidemaalarilla rouvan väritoiveiden mukaan. Samalla maalattiin myö katto ja muut seinät.
Toiminnoille oli muutamia erikois-toiveita. Peruskorkean jääkaapin tilalle asiakas toivoi jotain huomaamatonta, joten sijoitin matalan jääkaapin tason alle. Yläkaapit rouva halusi normaalia alemmas, jotta niihin ylettyy ilman portaita.  Astianpesukoneelle ei ollut tarvetta, joten se vapautti lisää säilytystilaa. Myös liesi on normaalia pienempi, koska sen tarve on vähäinen.

 

JAANA MERTAMA

Sisustussuunnittelu Valoisa Arki
www.valoisaarki.fi

jaana@valoisaarki.fii
gsm. 040 5938 011
Runeberginkatu 4
00100 Helsinki
Y-tunnus: 1951577-6

Jaana Mertama:
”Rakastan värejä ja haen inspiraatiota taiteesta ”

”Yritykseni nimi on Valoisa arki, joka kuvastaa minua sisustussuunnittelijana sekä ihmisenä. Värit auttavat tilan hahmottamisessa ja vaikuttavat suuresti tunnelmaan ja toimintaan eikä väriä ole ilman valoa.
Asiakkaat saattavat olla arkoja värivalinnoissaan ja tarvitsevat tukea ja asiantuntemusta valintoihin. Tärkeintä on ymmärtää asiakkaan toiveet ja luoda siihen sopiva kokonaisuus. Väri voi olla myös rauhallinen luonnonsävy, jolloin sen eri sävyillä voi tuoda kotiin kolmiulotteisuutta ja lämpöä.
Inspiroidun ihmisistä itsestään, lisäksi haen innoitusta suunnittelmiini taiteesta. Käytän mieluusti esimerkiksi akustiikkaongelmissa valokuva- tai tekstiititaidetta tai grafiikkaa. Pyrin tuomaan jotain uutta ja uniikkia jokaiseen suunnittelemaani kotiin. ”

Kodinhoitohuone