Emali on Temalin sydän

Tutustu emaliin ja sen teknisiin ja ominaisuuksiin

Emalin tekniset ominaisuudet

Emali on lasitettua terästä

Emaloidut tasoaltaat ja erilliset altaat valmistetaan lähes käsityönä Järvenpään emalitehtaalla. Emalilla ja Temalilla on lähes satavuotiset perinteet Suomessa. Vuonna 1920 Kone ja Siltarakennus Oy perusti emalitehtaan Sörnäisiin, 1930-luvulla tehdas siirtyi Wärtsilän omistukseen, vuonna 1982 Hackmanille ja vuonna 1994 Höglundin perheen omistukseen. Olemme ylpeitä juuristamme, jotka menevät syvälle suomalaiseen teollisuushistoriaan ja sen suuriin nimiin. Emalin parissa ovat Suomessa työskennelleet niin Antti Nurmesniemi, Esteri Tomula kuin Seppo Mallat ja Kaj Franck.

Lasitettu teräs vs. lasitettu savi

Emali on lasitettua terästä. Teräksen paksuus altaidemme rungoissa on 1,8 mm. Runko muotoillaan teräksestä ja sen pintaan poltetaan yli 800 asteen lämmössä kova lasipinnoite. Emalilla ja posliinilla on siis identtinen lasipinnoite, eroavuus löytyy rungosta ja muotoilusta. Emalin runko on terästä ja posliinin pääasiassa savea. Valmistusvaiheessa teräs muotoutuua savea sirompiin muotoihin, joten yksilölliset, kauniit ja kestävät altaat on helpompi toteuttaa.

Hygieeninen ja bakteereita hylkivä

Teknisiltä ominaisuuksiltaan emali on luja materiaali, joka ei ruostu. Emaloitu allas kestää kemikaaleja sekä hankausta ja jopa tulipalon kuumuutta. Sen pinta on erittäin tiivis, joten bakteerit tai allergeenit eivät tartu siihen. Lasitettu, kiiltävä pinta ei ime itseensä likaa, hiusväriä tai muuta kosmetiikkaa. Allas on helppo puhdistaa ja sen lasitettu pinta estää homeen muodostumisen. Ominaisuuksiensa vuoksi emalia paljon käytetään sairaaloissa, laboratorioissa ja tutkimuslaitoksissa.

Emalin ominaisuudet

Emali on läpinäkymätöntä lasia, joka muodostuu alumiini-boori-silikaattilasista ja siihen lisätyistä väriaineista. Sulatettuna ja jäähdytettynä se kiinnittyy tiukasti metallipintaan. Polton jälkeen teräksen pinnalle muodostuva lasipinnoite on erittäin kova ja kestävä. Se on lähes identtinen pinnoite verrattuna posliiniin mutta eroavaisuus emalialtaan ja posliinialtaan välillä löytyy juuri rungosta: teräs <=> savi.

Kova ja monikäyttöinen. Teknisiltä ominaisuuksiltaan emali on luja materiaali, joka ei ruostu, kestää kemikaaleja, hankausta ja jopa tulipalon kuumuutta.

Kestävyys. Emaloitu teräslevy on erittäin kestävä materiaali, joka ei vaadi erityistä huoltoa tai puhdistusta

 Tiivis ja kestävä Emalin pinta on tiivis ja kestää liuottimia, eisim kynsilakka ei imeydy pintaa vaan se on helppo puhdistaa.

Hankauksenkestävyys. Emaloitu teräs on hankauksenkestävää, joten puhdistusaineet tai hankaavat materiaalit eivät vaikuta sen pintaan. Emalin kovuus on 6 Mohsin asteikolla (1–10), eli se on erittäin naarmuuntumisen kestävää.

Palonkestävyys. Emaloitu teräs on palamaton materiaali, joka ei syty eikä pala ja joka kestää jatkuvan jopa +400 °C:n kuumuuden.

Iskunkestävyys. Teräksen, pinnoitteen ja taustan lujuuden ja kestävyyden ansiosta emaloitujen rakennuslevyjen muoto ja pinta säilyvät muuttumattomina iskuista, kolhuista ja pintavahingoista huolimatta.

Lämpöiskunkestävyys. Emaloitu teräs kestää nopean vesisuihkulla jäähdyttämisen, jopa +400 °C:sta tavanomaiseen huoneenlämpöön 30 sekunnin kuluessa.

Ulkomuoto. Emaloitu teräs on steriili, bakteereja hylkivä, hajuton ja helposti puhdistettava materiaali.

Hygieeninen ja antibakteerinen. Koska emalin pinta ei ole huokoinen vaan erittäin tiivis, bakteerit tai allergeenit eivät imeydy siihen. Tarttumaton, korkeakiiltoinen pinta on helppo pitää puhtaana. Pinta kestää hyvin puhdistus- ja hankausaineita ja muita kemikaaleja, joten säännöllinen tehopuhdistuskaan ei vaikuta materiaalin ominaisuuksia heikentävästi.

Ekologisuus.  Sekä emaloitu teräs että emalipinnoite ovat kierrätettävissä olevia materiaaleja.

.

Toiminnallinen vertailu

Toiminnallinen vertailu: emali, alumiini, kaakeli, maalattu teräs.

Emaloidut levyt Alumiini Kaakeli Maalattu teräs
Värin kesto Yli 30 vuotta 5 vuotta Yli 20 vuotta 3 vuotta
Kemikaalienkestävyys Kyllä Ei Laatat kyllä, saumaus ei Ei
Hankauksenkestävyys Kyllä Ei Kyllä Ei
Palonkestävyys Kyllä Ei Laatat kyllä, kiinnitys ei Ei
Graffitinkestävyys Kyllä Ei Laatat kyllä, saumaus ei Ei
Iskunkestävyys Kyllä Ei Kyllä, mutta voi mennä säröille Ei
UV-säteilynkestävyys Kyllä 5 vuotta Kyllä, mutta saumaus rapautuu 5 vuotta

Emali julkisivuissa

Lasia teräksellä

Emali on yksinkertaisesti sanottuna lasia teräksellä. Emaloidut julkisivulevyt on valmistettu teräksestä, jonka pintaan on erittäin korkeassa lämpötilassa sulatettu käytännössä rikkoutumaton lasipinnoite. Lasi ja teräs ovat monessa toistensa vastakohdat ja emalissa yhdistyvät niiden parhaat puolet: teräksen lujuus ja lasin kemiallinen kestävyys.

Emalia pintaan

Emaloituja rakennus- ja julkisivulevyjä käytetään yleisesti kaupallisessa ja julkisessa rakentamisessa sekä infrastruktuurihankkeissa eri puolilla maailmaa. Emaloidut levyt ovat ylivoimaisia iskunkestävyyden, värinkeston ja lujuuden osalta. Ne sopivat erityisen hyvin kohteisiin, joissa on paljon jalankulkuliikennettä, kuten asemat, kauppakeskukset, läpikulkutunnelit ja toimistorakennusten aulat.
Temalin emaloituja julkisivulevyjä käytetään etenkin Ruotsissa ja Englannissa, joissa emalilla on vahvat perinteet. Me valmistamme eri kokoisia, värisiä ja kuvioisia julkisivulevyjä tehtaallemme Järvenpäässä.

Referenssejä

Temalin emaloituja julkisivulevyjä löytyy muun muassa täältä:

Täbyn kunnan tunnelistrategian kumppanitoimittaja
Vakuutusyhtiö Ilmarisen pääkonttori Helsingin Ruoholahdessa
Ruoholahden, Kampin, Rautatieaseman, Sörnäisten ja Vuosaaren metroasemat Helsingissä
Victoria Station, Lontoo
Danderyds sjukhusin, T-Centralenin, Ropstenin, Hässelby Gårdin, Hjorthagenin ja Fridhemsplanin metroasemat Tukholmassa
Citybanan, Tukholma
Hötorgetin toimistotornit, Tukholma
Graabin jätteenkäsittelylaitos, Göteborg
Urheilupuiston alikulkutunneli, Järvenpää
LKAB:n ohjauskeskuksen julkisivu, Kiiruna
Bråvikensskolan, Norrköping
Friskväderstorget, Göteborg
Kallax flygplats, Luleå