Kotoisa Jakso 2: Mäntsälä
Hirsitalon tunnelmallinen keittiö

Kotoisan sisustustiimin Niinan ja Rickardin uudistuskohteena on satavuotias hirsitalo Mäntsälässä, jonka keittiö kaipaa täydellistä remonttia. Keittiössä vietetään paljon aikaa, se on kuusihenkisen perheen viihtymis- ja oleskelukeskus. Keittiö on ahdas ja lisätilaa tarvitaan. Sisustussuunnittelija Niinan uudistuksessa oviaukkojen paikat vaihtuvat, hirsiseinää kaatuu ja koko tila uusitaan, jotta saadaan tilava, toiminnallinen ja tunnelmallinen tupakeittiö.

Uudistustoiveet: kaikki

–  Puuhella on meille tärkeä ja haluaisimme säilyttää sen. Sillä tehdään paljon ruokaa ja se toimii myös lämmön lähteenä. Keittiö on ahdas ja lisää tilaa tarvitaan. Kylmätilaa tarvitaan paljon ja laitteiden pitäisi olla helppokäyttöisiä, koska lapset leipovat ja kokkaavat paljon. Haluaisimme myös kahvinkeittimen ja muut pienkoneet helposti saataville, perheen äiti kertoo perheen toiveista.
-Keittiössä kaikki on vanhaa, kulunutta tai rikki. Koko keittiön toiminnallisuus materiaalit ja laitteet pitää uusia nykyaikaiseksi. Meidän mielestä keittiömme on Suomen kaamein keittiö, äiti jatkaa.
– Myös kylmyys on ongelma. Talvisin nurkat jäätyvät, koko keittiö tarvitsee lisää eristystä, kertoo perheen isä.

Tupakeittiön tunnelmaa

Vaikka seinää kaadetaan ja oviaukkoja siirretään, sisustussuunnittelija Niina haluaa kunnioittaa satavuotiaan hirsitalon tunnelmaa,
– Haluan tehdä keittiöstä koko perheen sydämen, jossa perhe voi kokoontua ja viettää aikaa yhdessä, kertoo Niina.
– Ekologisuus syntyy myös laadukkaista materiaalista. Ne kestävät aikaa ja käyttöä. Perheen toivomien syksyn värien sekä kestävien kalusteiden ja toiminnallisuuden avulla tuon taloon tupakeittiön tunnelmaa vanhan talon henkeä kunnioittaen, Niina jatkaa.

Kaksipuolinen suursaareke

Kun laitetaan usein ruokaa porukalla, tarvitaan paljon tasoa ja tilaa työskennellä. Kaksipuolinen saareke on täydellinen kokkailun keskipiste. Sen taso on runkoa ja laatikoita isompi, joten toiselle puolelle jää tilaa tuoleille. Leveistä laatikoista tarvikkeet löytyvät läheltä.
Ruuanlaittajien keittiössä materiaalien pitää kestää kovaa käyttöä. Temalin keittiökalusteet on valmistettu kosteutta kestävistä materiaaleista ja mitta- sekä värivalikoima on laaja. Keittiökalusteiden ovet ja etusarjat ovat Temal Special Collection-valikoiman Plain-mallit ja väri suklaa. Saarekkeen kuuman ja naarmunkestävä Cosentinon Dekton-taso on niille oiva pari. Tason väri on Liquid Shell.

Muotoutuva mittavalikoima

Syvyysmittojen avulla voidaan ratkaista haastavien tilojen ongelmakohtia. Tasoa vähemmän syvien kalusteiden avulla saadaan seinän palomuuri mukautumaan kokonaisuuteen. Taso- ja työskentelylinja pysyy suorana ja takaa vesipisteseinän toiminnallisuuden.
Vesipisteseinän tason syvyys on 75 cm ja kalusteet 60 cm syvät. Taso on Temalin kestävä ja helppohoitoinen ympärilistoitettu korkeapainelaminaattitaso, väri ruskea puu.

Seinän syvyinen aamiaisnurkkaus

Kun kahvinkeitintä, leivänpaahdinta ja muita pienkoneita käytetään usein ja paljon, ne ansaitsevat oman paikan. Erillinen aamiaisnurkkaus on oiva ratkaisu kun koneita ei haluta piilottaa kaappeihin. Kalusteiden ei tarvitse olla isoja ja syviä, joten kapeaankin tilaan syntyy toimiva aamiaispiste. Tässä oviaukon viereen jätettiin kulkutilaa aamiaispisteen ympärille 40 cm syvillä kalusteilla. Näin tasolla on riittävästi säilytystilaa ja laatikoissa silti runsaasti säilytystilaa.

Yllätykselliset yläkaapit

Yllättävät yhdistelmät korostavat kodikasta tunnelmaa. Erikokoisten yläkaappien yhdistelmä tuo keittiöön veikeää tunnelmaa ja samalla se elävöittää kalustusta. Yläkaappien leveydet ovat 40, 50, 70 ja 80 cm. Ylä- ja alakappien erilaiset vetimet viimeistelevät kokonaisuuden. Yläkaappeihin valittiin nuppivetimet ja alakaappeihin leveyttä korostavat patinapintaiset lankavetimet.

Penkki kiintokalusteilla

Keittiön mittojen mukaan kalusteilla toteutettu kiinteä penkki onnistuu matalien runkojen ja kaappien avulla. Istuinpenkin alle saadaan säilytystilaa ja koko komeus voidaan toteuttaa mittojen mukaan vaikka koko seinän leveydeltä. Vähemmän syvien kalusteiden avulla penkkiin saadaan sopiva ja ergonomisesti mukava istuinsyvyys. Laatikoiden taakse on jätetty tilaa pattereille.  Tasoa vähemmän syvien kalusteiden avulla voidaan talotekniikkaa koteloida kalusteiden taakse piiloon.

Iso jääkaappi ja pakastin

Jääkaappi, pakastin, uuni ja mikro sijoitettiin vierekkäin ja integroitiin korkeiden kaappien kätköihin. Uuni ja mikro nostettiin ergonomisesti mukavalle työskentelykorkeudelle. Täysikokoinen jääkaappi ja pakastin on riittävän suuri kuusihenkisen perheen tarpeisiin. Integroidut koneet jatkavat selkeää väri- ja tyylilinjaa.

Lisää lämpöä

Vanhan hirsitalon keittiö purettiin kokonaan. Kylmän keittiön eristys uusittiin ja seiniä tiivistettiin, jotta lämpö pysyisi sisällä.
–  Ohuet ja tiivistämättömät seinät päästävät lämmön ulos, jolloin kylmä ja veto pääsee sisään. Mäntsälän keittiössä kaikki pinnat avattiin, seinät saivat lisätukea ja ne eristettiin. Koko tupakeittiö päivitettiin tähän päivään, kertoo työjohtaja ja remontti-ekspertti Rickard Carlsson RicMAc Oy.

Mtv-palvelussa osoitteessa mtv.fi voi katsoa Kotoisan jakson jlkeenkin päin milloin vain ilmaiseksi.
Linkki ohjelmasivulle: https://www.mtv.fi/kotoisa
#Kotoisa
#mtv3suomi
#temalfinland

Tuotetiedot:
Kalusteet Temal Special Collection, ovi malli Plain, väri suklaa
Vetimet Remus-lankavedin ja Ariel-nuppivedin
Vesipisteen, aamiaisnurkkauksen ja penkin taso korkeapainelaminaatti 30 mm, väri ruskea puu
Saareke Cosentinon Decton-taso, väri on Liquid Shell

www.keittiokeskus.fi