Kotoisa Jakso 8 Lohja: ”Ei mitään mummolaa”

Tunnelmallinen järven rannalla sijaitseva 50-luvulla rakennettu rintamamiestalo kaipasi kipeästi uudistusta. Ahdas ja epäkäytännöllinen keittiö sekä makuuhuone vaihtoivat paikkaa. Keittiö siirrettiin talon varjoisalta puolelta aurinkoon ja makuuhuone sai uuden paikan rauhallisesta pohjoispäädystä. Välistä kaadettiin seinä, joten tilasta tuli avoin ja yhtenäinen. Talon emännän ja tyttärien toiveissa oli iso ja toiminnallinen keittiö, paljon säilytystilaa sekä avointa tilaa seurusteluun.  Tyylitoiveina oli elämänmakuista, modernia ja rouheaa sisustusta talon omaa tunnelmaa kunnioittaen.
” Ei mitään mummolaa eikä korkeakiiltoista valkoista” oli asukkaiden ohjeistus sisustussuunnittelija Seija Strandille.

Yllättävät yhdistelmät

Grafiitinharmaat ovet ja etusarjat sopivat hyvin yhteen hempeän vanhan roosan kanssa. Eläväpintaiset välitilan laatat korostavat mattapintaisten ovien väritystä. Mustien nuppi- ja lankavetimien yhdistelmä sopii veikeään tunnelmaa. Nuppivetimet keventävät yläkaappien ilmettä ja alakaappien lankavetimet tekevät tyylistä linjakkaan. Välitilan Habitat-laatat, Pukkila. Allas, Stala.

Mikro-uunikomero

Hyvin suunnitellut ja mitoitetut sekä oikein sijoitetut kalusteet ovat toimivan keittiön tae. Uuni ja mikro nostettiin ergonomisesti mukavalle työskentelykorkeudelle mikrouunikomeroon. Komeron alalaitaan upotettiin tuuletusritilä, joka huolehtii laitteiden ilmanvaihdosta.

Kaappikaruselli

Kulmaan sijoitettiin kattiloille ja pannuille kestävä kulmakaappikaruselli. Oveen kiinnitetty metallikaruselli maksimoi tilankäytön ja tuo tarvikkeet kaapista käyttöön ilman kumartelua.

Leveydet haltuun

Keittiön koko kulmaus saatiin käyttöön yhdistämällä eri levyisiä kaappeja ja laatikoita 45-60 cm väliltä. Samalla maksimoitiin tilankäyttö, joten säilytystilaa saatiin riittävästi tason alle eikä yläkaaappeja tarvita koko keittiön mitalle. Kylmäkoneet integroitiin grafiitinharmaiden ovien taakse ja välitilan valaistus toteutettiin yläkaappien alapohjaan sijoitetuilla led-nauhoilla.

Mittavapautta makuuhuoneeseen

Makuuhuoneen säilytyskalusteet ja työpiste toteutettiin joustavalla mitoituksella tilaan sopivien mittojen ja asukkaan tarpeiden mukaan, jolloin säilytystila saadaan maksimaalisesti käyttöön. Koko seinän levyinen säilytysjärjestelmä tehtiin sängyn ympärille kahden korkean kaapin ja yläkaappien yhdistelmällä. Taustaseinä tapetoitiin ja sähköpistokkeet suunniteltiin kalusteiden mittojen mukaan.

Mittavapaa maisemakonttori

Makuuhuoneen työpiste toteutettiin ikkunan ympärille eri levyisten ja syvyisten kaappien ja laatikoiden avulla. Tason alle sijoitetuilla vähemmän syvillä kaapeilla voidaan ”väistää” pattereita, putkia tai muuta kiinteää talotekniikkaa. Kalusteiden takana sijaitsevalle patterille jätettiin ilmarako kalusteen taakse ja  tasoon upotettiin ritilä ilmanvaihtoa varten. Työtasoon tehtiin myös läpivienti tietokoneen tai muiden laitteiden johtoja varten. Kalusteet ovat Temalin Design-mallistoa ja taso kestävää samettipintaista Polaris-laminaattia.

Kitin kaverit

Säilytyskalusteiden väri on Temalin vakiovärikokoelman lämminsävyinen kitti. Se sopii makuuhuoneen lempeään tunnelmaan ja harjatut messinkivetimet tuovat kivasti puhtia kokonaisuuteen. Seinämaali V447 Tikkurila.

Lohja, rintamamiestalo
Makuuhuoneen säilytysjärjestelmä

2020-05-08T11:28:46+00:00