Kotoisa Jakso 6: Espoo

Radiojuontaja Anssi Honkasen perheen koti on alunperin arkkitehdin itselleen suunnittelema omakotitalo Espoossa. 80-luvulla rakennetun talon kylpyhuone oli perheen mukaan epäkäytännöllinen ”hässäkkä”, jossa oli vaikea ylläpitää järjestystä. Tila tuntui sokkelomaiselta ja sen väritys oli kirjava. Myös sauna oli hajoamaisillaan ja ”tukkoinen” eteinen kaipasi selkeytystä toimiakseen nelihenkisen perheen arkikiireessä.
Perheen toiveissa oli selkeytystä kylpyhuoneen toimintoihin ja säilytystiloihin sekä aikaa ja lapsiperheen käyttöä kestäviä materiaaleja.

”Koti on meille tosi rakas ja tärkeä paikka. Toivomme, että sen persoonallinen tunnelma säilyy ja uudistus on talon henkeä kunnioittava” kertoi Anssi Honkanen  vaimonsa Hannan kanssa ennen remonttia sisustussuunnittelija Seija Strandille.

Tuplasti tilaa

Kylpyhuoneessa uusittiin kaikki seinistä kattoon ja lattiaan. Sokkelomaisesta pesutilasta tuli selkeä ja avara kylpyhuone, jossa kaikki toiminnot sijoitettiin uusille paikoille. Uuden saunan lasiseinät avartavat tilaa ja raamikkaat suihkuseinät suojaavat kalusteita roiskeilta. Mustavalkoinen väritys sopii talon tyyliin ja pikantti punainen toimii topakkana tehovärinä.
Nelihenkisen perheen arjen pesupuuhia helpottaa kylpyhuoneen kaksi Loop-pesuallasta ja reilun kokoiset säilytyslaatikot. Design-sarjasta voi mitoittaa kalusteet tarkalleen tilaan sopivaksi ja yhdistää niihin mieleinen taso- tai malja-allas.
Näin Anssi Honkanen kertoo uudistuksesta:
”Kylpyhuone on nyt koko perheen ylpeys ja ilo. Ulko-ovelta avatutuu eteisen läpi näkymä kylpyhuoneeseen ja pidämme mielellämme kylpyhuoneen ovea auki. On kiva tulla kotiin kun komea kylpyhuonenäkymä toivottaa tervetulleeksi. Koko uudistus on edelleen, kuukausien käytön jälkeen mielestämme erittäin onnistunut. Se solahti perheemme käyttöön helposti ja nykyään vietämme kylpyhuoneessa aikaa enemmän kuin aiemmin. Muksut mankuvat kylpyyn joka päivä ja nyt myös heidän pikku-ammeensa ovat ahkerassa käytössä, koska tilaa on enemmän kuin ennen”.

Kahden altaan kylpyhuone

Mattamustat Loop-altaat ja kestävä HiMacs-kivikomposiittitaso on komea pari, jota kylpyhuoneen mustat yksityiskohdat korostavat. Modula-peilin runko on mustaa, pulverimaalattua terästä ja musta väritys jatkuu hanoissa, suihkuissa ja suihkuseinässä.
”Kaksi pesuallasta oli täydellinen yllätys, jota emme osanneet edes villeimmissä unelmissakaan toivoa. Nyt mahdumme vaimon kanssa pesupuuhiin yhtä aikaa, molemmilla on nyt oma allas ja säilytyslaatikko sen alla. Loop-allas on kuukausien käytön jälkeen osoittautunut helppohoitoiseksi ja toimivaksi. Sen muoto pitää roiskevedet altaassa myös lasten pesupuuhissa ” sanoo Anssi Honkanen perheen kokemuksista uudessa kylpyhuoneessa.

 Piuhat piiloon ja lokerikot laatikkoon

Lisävarusteilla saa säilytyskalusteisiin lisää toimivuutta. Sähköhammasharjan, trimmerin tai partakoneen lataus sujuu säilytyslaatikossa erikseen asennetun pistorasian avulla. Taso pysyy johtovapaana ja lataus sujuu roiskekevedeltä suojattuna. Erillinen laatikonjakaja on laatikon järjestyksenvalvoja, jonka saa 40, 45 ja 50 cm syviin kalusteisiin, väreinä valkoinen tai musta.
”Vaimoni on järjestys-friikki, joten kylpyhuoneen säilytyslaatikon latauspiste sekä laatikonjakaja ovat meille pieni suuri asia. Tavarat pysyvät jämptisti lokeroissaan, lataus sujuu lapsiturvallisesti laatikoissa ja tasot säilyvät siistinä kun piuhat pysyvät piilossa. Tämä pitää kylpyhuoneen siistinä ja tunnelman rauhallisena” kertoo Anssi Honkanen.

Muodokasta

Kylpyhuonekalusteet ovat usein laatikkomaisia, joten pyöreälinjaiset muodot tuovat tilaan kaivattua pehmeyttä. Ajaton ja yksinkertainen tyyli sopii 80-luvulla rakennetun talon tunnelmaan. Sisustussuunnittelija Seija Strand valitsi Honkasen perheen kylpyhuoneeseen ajattoman kauniit pyöreät malja-altaat, pyöreäreunaiset peilit sekä kuusikulmaiset lattialaatat. Väritys on maltillinen, mattavalkoiset säilytyskalusteet ja mattamustat yksityiskohdat rauhoittavat tunnelmaa.

Emaliallas on hygieeninen ja helppohoitoinen

Teknisiltä ominaisuuksiltaan emali on luja materiaali, joka ei ruostu. Emaloitu allas kestää kemikaaleja sekä hankausta ja jopa tulipalon kuumuutta. Sen pinta on erittäin tiivis, joten bakteerit tai allergeenit eivät tartu siihen. Lasitettu, kiiltävä pinta ei ime itseensä likaa, hiusväriä tai muuta kosmetiikkaa. Allas on helppo puhdistaa ja sen lasitettu steriili pinta estää homeen muodostumisen.

Espoo, omakotitalon sauna ja kylpyhuone

Anssi Honkanen perheineen:
”Seija Strandin suunnittelema uusi kylpyhuone täytti kaikki nekin toiveet, joita emme edes osaneet esittää. Koko tila otettiin tehokkaasti käyttöön ja jokaiselle toiminnolle ja tavaralla on nyt selkeä paikkansa. Meidän perheellemme tämä on täydellinen kylpyhuone.”