Vaalea muttei valkoinen keittiö

Kaarevan seinän keittiö
Sisse Collander, Helsinki
Sisustusarkkitehti SIO, yrittäjä, viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen, www.kelkkaprojekti.fi
@kelkkaprojekti

Keittiösuunnittelija Jonita Raikko, Keittiökeskus

Sisse Collander: Tila on kokonaisvaltainen kokemus

– Tila on minulle kokonaisvaltainen kokemus, parhaimmillaan kaikille aisteille optimaaliseksi suunniteltu. Valaistus, äänimaisema, akustiikka, materiaalien tuntu ja tuoksut yhdessä tekevät tilasta tai esimerkiksi tapahtumasta omanlaisensa, parhaimmillaan ainutkertaisen elämyksen. Suunnittelen työkseni kaikenlaisia tiloja; yksityiskoteja, ravintoloita, toimistoja ja myös hetkellisiä tiloja kuten tapahtumia, messuosastoja tai somistuksia erilaisiin tarpeisiin. Ajattelen tiloja kokemuksina ja kokonaisuuksina, jossa tunnelman ja toiminnallisuuden tulee sointua saumattomasti toisiinsa.

Kotimaista ja kaikki samasta paikasta

-Suunnittelijana kotimaisuus ja käyttämieni tuotteiden alkuperä on minulle tosi tärkeää, haluan tietää mistä kaikki tulee. Kotiseutuetukaan ei ole huono juttu, olen kotoisan Harjavallasta ja ajan usein Nakkilassa Temalin kalustetehtaan ohi.
-Työni kautta olen oppinut arvostamaan sitä, että saan kohteisiin mahdollisimman paljon samasta paikasta, kalusteet, koneet, asentajat, koko paketin. Jos valmistus on kaukana ja tuotteet tulevat hajautetusti, se helposti hankaloittaa ja viivästyttää työnkulkua. Myös yhteistyön ja tiedonkulun tulee olla sujuvaa projektin kaikissa vaiheissa, se säästää kaikkien aikaa ja vaivaa.

-Temalin kylpyhuonekalusteisiin tutustuin projektissa, jossa suunnittelin kokonaisen mökin perustuksista lähtien. Halusin mitoitukseltaan haastavaan rantamökkiin erikoisvärisen kalusteen, jonka Temal pystyi valmistamaan.

Kaareva seinä ja pieniä kulmia

-Asuntoni sijaitsee Helsingin Punavuoressa 1928 rakennetussa talossa. Remontoin muun asunnon 10 vuotta sitten muuttovaiheessa, nyt oli vihdoin keittiöremontin vuoro.
-Vanha keittiö oli aikansa elänyt, epäkäytännöllinen ja pinnoiltaan jo pahasti kulunut. Keittiön keskipiste on upea kaareva seinä, joka ei päässyt oikeuksiinsa. Tilan mitoitus on vaativa, paljon pieni kulmia ja mittaeroja eikä vanhoilla kalusteilla hyödynnetty tilan mahdollisuuksia. Temalin laajan mittavalikoiman ansiosta saimme kauniin, kaarevan seinän ja kaikki pienet kulmat hienosti hyötykäyttöön. Esim. taso on kalusteita syvempi, joten työskentelytilaa tuli lisää.

Aamiaiskaappi

-Halusin keittimet ja blenderit pois näkyviltä aamiaiskaappiin. Mikrolle on aamiaiskaapin vieressä tilavaraus, jos sille on tulevaisuudessa tarvetta. Stalan teräsallas on helppohoitoinen, sopivan vetoisa ja tarpeeksi syvä.
– Hanat, vetimet ja muut metallipinnat valitsin kromin ja harjatun alumiinin värisinä. Ne ovat rauhalliset ja aikaa kestävät sävyt ja harjattujen pintojen silkkinen, sammunut sävy sopii vahan arvotalon tunnelmaan.

Ilmava ilman yläkaappeja

-Nyt pääosassa keittiössä on kaareva seinä näyttävästi laatoitettuna ja ilmavana ilman yläkaappeja. Tasomainen liesituuletin mahdollisti vapaan seinän enkä tarvitse astiankuivauskaappia, nyt minulla on astianpesukone, joka huolehtii tiskeistä. Sopeutuvan mitoituksen avulla saimme huomioitua tilan erilaiset muodot ja sain alalaatikoihin enemmän säilytystilaa kuin aiemmin. Nyt sinne mahtuu esimerkiksi vasarat ja muut työkalut, joille ei muualta löydy paikkaa. Hurjasti lisää säilytystilaa saatiin myös korkeilla kaapeilla, joilla täytimme vanhan oviaukon.

Greige keittiö

-Käytän työssäni paljon värejä ja tykkään ehdottaa hiukan tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja. Keittiössäni kaipasin aika rouhean sisustuksen vastapainoksi rauhallista vaaleaa, luonnonläheistä värimaailmaa. Alkuajatuksena oli harmaa tai naavan vihreä kalusteväri, mutta ihastuinkin mattapintaiseen greigeen. Tykkään tehdä yllättävistä esineistä sommitelmia, ja himmeän hieno greige on harmoninen tausta tällaisille yksityiskohdille. Tason värin poimin asunnossa esiin kaivetusta betonikatosta, se tuo kivasti särmää tunnelmaan.

Kaunis, kestävä ja kotimainen keittiö

– Koko keittiöremontti meni ihan nappiin. Sain kaiken samasta paikasta, ihan superhelppoa! Vaikka maailmatilanteen vuoksi mm. tasojen saapuminen kesti, kaikki tuli silti samasta paikasta, projekti eteni koko ajan ja viivästymiset hoidettiin hyvin, info kulki. Keittiösuunnittelijan kanssa kaikki sujui jouhevasti, sain kokonaisvaltaista ja hyvää palvelua koko keittiöremontin ajan.  
– Nyt minulla on toivomani kokonaisvaltaisesti kaunis, kestävä ja toiminnallinen keittiö.

Materiaalitiedot

Kalusteväri Velvet greige
Vetimet Retro kromi
Taso Cosentino Silestone
Laatat Sevilla White KitKat -Mini Finger ABL-Laatat
Allas Stala
Hana Oras Inspera
Koneet Siemens

Varaa maksuton suunnitteluaika tänään!

Sinun suunnittelijasi on Temalin kylpyhuone-, keittiö- ja säilytyskalusteiden asiantuntija, joka auttaa sinua kaluste- ja tuotevalinnoissa sekä suunnittelussa.